Ειρήνη Γκόνου

Διάλεξη - Η λέξη που προστατεύει

Διαλέξεις
Πότε: Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Που: Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου
Πρόγραμμα

Συνέντευξη

Aπό πολύ παλιά οι άνθρωποι αισθάνονται την ανάγκη να καλύψουν το ευάλωτο της ύπαρξής τους με κάτι που συμβολικά να ενδυναμώνει και να προστατεύει. Η γραφή σε πολλές παραδοσιακές κοινωνίες και κουλτούρες φέρεται να έχει μαγικές ιδιότητες και η γραμμένη λέξη να παρέχει μεταφυσική προστασία. Στα έργα μου με τον γενικό τίτλο Η λέξη που προστατεύει, το ποιητικό λεξιλόγιο αντικαθιστά τις μαγικές συνταγές αναθεωρόντας την υπάρχουσα αντίληψη και επανεξετάζοντας τις θεραπευτικές ιδιότητες της τέχνης στη σύγχρονη κοινωνία.


Εργαστήριο - Τα αυτοσχέδια φυσικά εργαλεία, τα ίχνη και η γραφή

Εργαστήριο [2] - Τα αυτοσχέδια φυσικά εργαλεία, τα ίχνη και η γραφή
Πότε: Σάββατο 16 - Κυριακή 17 Μαρτίου 2019
Που: Aigaia School of Art & Design, Cyprus
Ώρες: 10:00-17:00 [13:00-14:00 Διάλειμμα]

EARLY BIRD - BOOK YOUR TICKET NOW!


Ένα εργαστήριο που σκοπό έχει να εξοικειώσει τους συμμετέχοντες με την κατασκευή αυτοσχέδιων εργαλείων από φυσικά υλικά, την χρήση τους, καθώς και την εξερεύνηση, παρατήρηση, αξιοποίηση και ένταξη των αποτελεσμάτων τους.


Η κατασκευή  αυτοσχέδιων  εργαλείων
Η φύση σε αυτό το εργαστήριο είναι ο μεγάλος προμηθευτής ενός απρόσμενου πλήθους φυσικών τμημάτων που μπορούν να γίνουν τα εργαλεία μας του σχεδίου και της γραφής. Μία βόλτα στον φυσικό χώρο θα μας εξοικειώσει με την συλλογή τους και στην συνέχεια στο εργαστήριο θα γίνει η κατασκευή τους.

Ίχνη - σχήματα - γράμματα
Παρατηρούμε τα ίχνη των αυτοσχέδιων εργαλείων με την φυσική μελάνη πάνω στο χαρτί. Εξελίσσουμε τα ίχνη-σχήματα σε γράμματα και ολοκληρώνουμε μια σύνθεση. Η γραφή ως εικόνα.
                                                                          
Υλικά
Το εργαστήριο παρέχει τα περισσότερα απο τα απαραίτητα υλικά όπως μελάνι κάσσια, χαρτί απλό για τους πειραματισμούς κ.α.

Οι συμμετέχοντες θα χρειαστεί να φέρουν:
Mολύβι, γόμα, κοπίδι, και από χαρτί προτείνουμε fabriano ή arche ή academia, αλλά και όποιο άλλο χαρτί της αρεσκείας σας για τα τελικά.
 


H Ειρήνη Γκόνου γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γλυπτική στην Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts και στην Ecole Nationale Supérieure des Arts Décoratifs στο Παρίσι, όπου παρέμεινε για έντεκα συνεχή χρόνια. Στην Αθήνα παρακολούθησε   Ελληνική παλαιογραφία στο Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας.
Έχει πραγματοποιήσει τριάντα ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο,Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Νορβηγία, Τουρκία, Αίγυπτο και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και συναντήσεις τέχνης στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.
Από το 1995 στο έργο της αναγνωρίζει κανείς τα ίχνη των πολιτισμικών της αναζητήσεων που κινούνται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Στις πρόσφατες εκθέσεις της το ενδιαφέρον της επικεντρώνεται στην  προστατευτική και θεραπευτική ιδιότητας της λέξης και της γραφής, αμφισβητώντας την αντίληψη,  η ποίηση αντικαθιστά τις παλιές μαγικές συνταγές εξετάζοντας εκ νέου τις θεραπευτικές ιδιότητες της τέχνης στις σύγχρονες κοινωνίες.
2009: Αλ Χαττ, η μαγική γραφή, Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, Αθήνα.
Η ίδια έκθεση μεταφέρθηκε και στο Αλατζά Ιμαρέτ της Θεσσαλονίκης την ίδια χρονιά.
2012: A Tale of Two Cultures,  Lahd Gallery,  Hampstead, London.
2013: The sheltering word, Heyman Center for Humanities, Columbia University, ΝΥ
2013: Talismans, Martinos Art Gallery, Αθήνα
2014: Magic Scripts-Apotropaic Texts,  Centre for Middle Eastern and Islamic Studies University of Bergen, Norway
2014-2015, Whispering Reeds in Woven Gardens,  Ιμαρέτ και στο Μουσείο Μωχάμεντ Άλι Καβάλας 
2015: Συμμετοχή στην ArtInternational Istambul 2015, Nitra Gallery
2016:  lest we forget how fragile we are, Nitra Gallery, Θεσσαλονίκη
2017: Γαλάζια ακολουθία, η χαρτογραφία μιας μεταφορικής διαδρομής, Καλορίτσα- Πύργος Μπαζαίου, Νάξος
2018:  De Materia Magica, Evripides Art Gallery, Αθήνα

Έργα της συμπεριλαμβάνονται στις συλλογές:
Ministère de la Culture,  Γαλλία,  Υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου, Heyman Centre for Humanities, Columbia University, ΗΠΑ, και στο Columbia Institute for Ideas and Imagination, Παρίσι, στο Musée Ernest Renan, Tréguier,Γαλλία, στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Θεσσαλονίκη, Research Center Mohamed Ali, Καβάλα, στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, στην συλλογή της Alpha Bank, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, Μουσείο Φρυσίρα, σε Δημοτικές Πινακοθήκες, ιδιωτικά Μουσεία και Ιδρύματα καθώς και σε πολλές σημαντικές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και παράλληλα διδάσκει στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Μπενάκη τα σεμινάρια “Γραφές της Μεσογείου” λατινική καλλιγραφία στην Σχολή Εφηρμοσμένων Τεχνών Ορνεράκη και Αραβική καλλιγραφία στο Μορφωτικό Κέντρο της Αιγυπτιακής Πρεσβείας στην Αθήνα.
http://irinigonou.gr/
https://www.instagram.com/irini.gonou/
 

Official Sponsors


 
FaceBook Twitter Youtube Blog Instagram